Sensomotorische materialen

Als specialist in sensorisch materiaal bieden wij u een uitgebreid assortiment tactiele materialen, zintuiglijk speelgoed en sensomotorische spelletjes. Ideaal speelgoed voor kinderen met autisme of voor kinderen die de ontwikkeling van hun zintuigen willen aanscherpen. Sensorisch speelgoed voor peuters, kleuters en oudere kinderen biedt de juiste zintuiglijke prikkel zodat zij bijvoorbeeld hun tastzin verbeteren of hun zintuigelijke waarneming optimaliseren.

Tactiel Speelgoed

Tactiel speelgoed van Gonge met 20 tastschijven met verschillende structuren, vormen en kleuren . Met dit zintuiglijk speelgoed leren kinderen schijven met dezelfde structuur bij elkaar te zoeken. Zo leren ze de tast van handen en voeten ontwikkelen.

Sensorisch parcours

Deze Gonge Build n Balance Tactiel set bestaat uit 12 elementen. Hiermee bouwen kinderen iedere keer opnieuw een uitdagend sensorisch parcours. De balken hebben ieder een eigen unieke structuur die de kinderen met handen en blote voeten aftasten.

Carousel draaistoel kind

Kinderen vinden beslist hun draai met deze unieke Gonge Carousel. Dankzij de ingenieuze plaatsing van de zitting van de draaistoel, kunnen kinderen zich automatisch voortbewegen wanneer zij het zwaartepunt van hun lichaam verplaatsen. Op en top plezier!

Pedalo Roller

Met deze Pedalo Roller van het merk Gonge trainen kinderen op speelse wijze hun motoriek, evenwicht en lichaamscoördinatie. Deze GoGo Classic is van top kwaliteit met stalen assen en licht lopende gelagerde wielen voor spel, sport en training.

Speeltol

Deze grote speeltol van Gonge is een geweldige wiebel- en schommeltol waarmee kinderen samen of alleen de grootste pret beleven. Bovendien super voor de ontwikkeling van hun coördinatie, balans en evenwicht.

Looptrommel met zand

Met deze uitdagende looptrommel van Gonge kunnen kinderen niet alleen hun balans oefenen. Maar ook hun fysieke vaardigheden op een geweldige manier trainen. De draaitrommel is gevuld met 2,5 kg zand voor een betere controle en om minder snel op te starten

Kindertrampoline met beugel

Super degelijke en solide kinder trampoline met beugels. Uitermate geschikt voor peuters en kleuters. Het gehele toestel is voorzien van een beveiligde foamlaag zodat ook de allerkleinsten zich niet kunnen bezeren.

Aanbieding

Balansbord kind

Balansbord kind

Met dit balansbord kan ieder kind zich helemaal uitleven. Met deze balanceerborden doe je vele oefeningen. Ook voor fysiotherapie, fitness, kinderopvang. De set van 3 Gonge balans bogen is geschikt voor peuters, oudere kinderen, volwassenen en senioren

€89,95 €79,95

Toevoegen aan winkelwagen

Excl. btw

 

Sensorisch materiaal en sensorisch speelgoed

Sensorisch materiaal voor kinderen is speelgoed wat jongeren op ludieke wijze helpt om hun zintuigen verder te ontwikkelen. Meestal gaat het dan om de 3 belangrijkste zintuigen, te weten, gevoel (tastzin), zicht en gehoor (de overige 2 zintuigen, proeven en ruiken zijn in dit verband iets minder relevant). De ontwikkeling van de tastzin gebeurt meestal met tactiel materiaal (zie paragraaf hieronder), het gehoor wordt ontwikkeld met senso-speelgoed en het zicht tot slotte wordt geprikkeld met in principe al het zintuiglijk materiaal wat u op deze pagina aantreft.

Verder bestaat er ook nog sensomotorisch materiaal of sensomotorisch speelgoed. Hier gaat het om de gelijktijdige ontwikkeling van zintuigen en motoriek waarbij het bewegen dus ook een hoofdrol krijgt. Door middel van beweging prikkelen kinderen automatisch hun zintuigen en worden ook hun fysieke vaardigheden ontwikkeld. Het sensorisch parcours is hier een goed voorbeeld van: op een circuit van balken balanceren de kids via een zelf gebouwd parcours. Op de balken voelen zij met hun voeten (en/of handen) bepaalde structuren terugkomen die zij leren herkennen aan de huidprikkeling, kleurstelling en het geluid dat de structuur maakt bij contact hiermee.

 

Speelgoed autisme

In de vorige paragraaf hebben we beschreven hoe kinderen extra geprikkeld kunnen worden om hun zintuigelijke waarneming verder aan te scherpen. Er zijn echter ook hoog sensitieve kinderen die van zich zelf al meer dan genoeg prikkels van buitenaf ontvangen en niet altijd in staat zijn deze op ordelijke wijze te verwerken. Of omgekeerd een ondergevoeligheid hebben voor zintuigelijke prikkels. Daarom is er ook sensorisch materiaal dat bestaat uit sensitief speelgoed voor kinderen met autisme. Dit senso speelgoed heeft als belangrijkste kenmerk dat het alle prikkels van buitenaf op een goede en adequate wijze kanaliseert zodat de sociale communicatie en interactie met andere kinderen wordt gestimuleerd. Hierdoor zullen deze kinderen hun interesses en gedragspatronen langzaam maar zeker gaan vergroten.

 

Tactiele materialen

Tactiliteit geeft aan hoe een materiaal aanvoelt en hoe de gewaarwording is van degene die het (sensorisch) materiaal aanraakt. Kinderen hebben al snel de neiging om met een vinger of handpalm over materiaal zoals een stuk hout of een rubberen oppervlak e.d. te wrijven. Hiermee krijgen ze een indruk van het soort materiaal, de structuur en de eigenschappen (bijv. zacht, hard, grof, glad, koud, warm etc..). Ieder materiaal kan, gelang de bewerking er van, verschillende tactiele eigenschappen hebben. Hoe beter kinderen deze prikkels kunnen omzetten, hoe beter hun zintuigelijke waarneming wordt. Een mooi voorbeeld van dit type sensorisch materiaal is het tactiele tastschijven speelgoed .

 

Wat die ik met sensomotoriek en waar haal ik sensorisch materiaal vandaan?

Sensomotoriek is zoals gezegd een samentrekking van motoriek en sensoriek. Deze 2 vaardigheden samen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je een tennisbal kunt vangen: je ziet de bal aankomen, je steekt je armen uit in de lucht en je vangt de tennisbal.

Jonge kinderen steken heel vaak dingen in hun mond. Op deze wijze verkennen ze een voorwerp. Iets oudere kinderen zitten overal aan met hun handen en ook op die manier worden materialen "sensorisch" verkend. De sensomotorische ontwikkeling is erg belangrijk voor jonge kinderen. Ze leren hun eigen lichaam kennen en zodoende ook de wereld om hen heen. 

Als kinderen te weinig kansen krijgen hun sensomotoriek te ontwikkelen (bijv. doordat ze te weinig verschillende materialen tot hun beschikking hebben), kunnen er zich problemen aandienen. In sommige scholen en instellingen zijn er zandtafels of watertafels. Daarnaast is al het speelgoed op deze pagina ideaal sensorisch materiaal om de kinderen tegelijkertijd hun zintuigen en motoriek te laten verbeteren. Habdig in therapie praktijken, de kinderopvang, basisscholen, lichamelijke ontwikkeling, fysio, speciaal onderwijs, etc..

sensorisch speelgoed

Bekijk hier al het Gonge speelgoed voor motoriek

Kinderspeelhoek kopen? De leukste speelhoeken voor kinderen

https://cdn.webshopapp.com/assets/blank.gif?2021-06-28 Wij worden door klanten beoordeeld met een 9,1 van 10 gebaseerd op 266 reviews.